Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Το σκάκι στην Πολωνία και ο Akiba Rubinstein - Μία ιστορική αναδρομή.Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ σε τρείς συνέχειες που παρουσιάζει την ιστορία του σκακιού στην Πολωνία καθώς και την ζωή και την σκακιστική σταδιοδρομία του Akiba Rubinstein θα παρακολουθήσουμε σήμερα.


Στο πρώτο απόσπασμα βλέπουμε τις απαρχές του σκακιού στην Πολωνία κατά την μεσαιωνική εποχή καθώς και την κατοπινή ανάδειξη ισχυρών σκακιστών όπως οι Szymon Winawer, Johannes Zukertort και Gerz Salwe.


Ένας σκακιστικός πύργος που κατασκευάσθηκε πριν από 600 χρόνια και που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Πολωνία.Το δεύτερο απόσπασμα παρουσιάζει την σκακιστική πορεία του Akiba Rubinstein μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Akiba Rubinstein.


Στο τρίτο απόσπασμα παρουσιάζεται η ύστερη σκακιστική καριέρα του Akiba Rubinstein καθώς και η άνοδος σπουδαίων επίσης σκακιστών όπως οι Savielly Tartakower, Mieczysław Najdorf και Dawid Przepiórka.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με μία αναφορά στην 6η Σκακιστική Ολυμπιάδα στην Βαρσοβία της Πολωνίας το 1935 αλλά και με τις καταστροφικές συνέπειες του Ολοκαυτώματος των Ναζί στο πολωνικό σκάκι.


Μετάλλιο από την 6η Σκακιστική Ολυμπιάδα - Βαρσοβία Πολωνίας 1935.
Καλή παρακολούθηση!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου