Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μία σπάνια ακουαρέλα από την Ινδία με τίτλο "Noblewomen playing chess" 1780 -1800.



Μία σπάνια ακουαρέλα με τίτλο "Noblewomen playing chess" η οποία αποδίδεται στον Ινδό ζωγράφο Nevasi Lai και η οποία αναπαριστά δύο κυρίες ευγενών να παίζουν σκάκι καθώς άλλα μέλη των οικογενειών τους και διάφοροι παριστάμενοι έχουν μαζευτεί να παρακολουθησουν την παρτίδα αλλά και να χαλαρώσουν από την ζέστη της ημέρας.

Η ακουαρέλλα ζωγραφίστηκε χρονικά κάπου ανάμεσα στην περίοδο από το 1780 έως το 1800 στην πόλη Lucknow της περιοχής Uttar Pradesh της Ινδίας. Ο Navasi Lai ήταν ένας καλλιτέχνης ο οποίος εργαζόταν στην πλούσια πόλη Lucknow στα τέλη του 18ου αιώνα.

Είναι πιθανό το θέμα του συγκεκριμένου ζωγραφικού έργου να το εμπνεύστηκε ο Ινδός καλλιτέχνης από έναν παρόμοιο πίνακα ζωγραφικής του Άγγλου ζωγράφου Tilly Kettle, του οποίου πολλά έργα βρίσκονταν στην πόλη Lucknow την εποχή εκείνη.

Ιστορικοί της Lucknow αναφέρουν πως η παρούσα ακουαρέλα είναι από τα ελάχιστα έργα ζωγραφικής που σώθηκαν κατά την διάρκεια της πολιορκίας της πόλης τα έτη 1857 - 1858 (εξέγερση των Ινδών και πολιορκία των Βρετανών).

Η αδιαφανής ακουαρέλα με χρυσό σε χαρτί έχει μέγεθος 47 x 62 εκατοστά και βρίσκεται στο μουσείο Muséenational des Arts asiatiques – Guimet στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου