Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο Stanley Kubrick και το σκάκι.



Ο σημαντικός αμερικανός σκηνοθέτης του 20ου αιώνα Stanley Kubrick ( 26/7/1928 - 7/3/1999) είχε μιάν ιδιαίτερη σχέση και αγάπη γιά το σκάκι.

Νεαρός ακόμη, όταν πρωτοξεκινούσε την σκηνοθετική του σταδιοδρομία έπαιζε σκάκι με στοίχημα ένα τέταρτο του δολαρίου σε υπαίθρια σκακιστικά στέκια στο Washington Square Park της Νέας Υόρκης. Πολλές φορές έπαιζε γιά περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα και με τον τρόπο αυτό κέρδιζε τα απαραίτητα χρήματα, περίπου δύο - τρία δολάρια  την ημέρα γιά την καθημερινή του τροφή.




Ο ίδιος είχε δηλώσει γιά το σκάκι πως "Ανάμεσα στα πολλά που σε διδάσκει το σκάκι είναι το να ελέγχεις την αρχική έξαψη που αισθάνεσαι όταν κάτι σου φαίνεται καλό. Σε εκπαιδεύει να σκέπτεσαι πριν πας να "αρπάξεις" κάτι και να σκέπτεσαι όσο το δυνατόν αντικειμενικά όταν βρίσκεσαι σε δυσκολίες."

 

Είχε επίσης γράψει γιά το σκάκι: "Κάθεσαι μπροστά από την σκακιέρα και ξαφνικά η καρδιά σου χοροπηδά. Τα χέρια σου τρέμουν στο να πιάσουν το κομμάτι και να το κινήσουν. Μα, αυτό που το σκάκι σε μαθαίνει είναι να κάθεσαι εκεί ήρεμα και να σκέφτεσαι εάν είναι καλή ιδέα αυτή που έχεις ή εάν υπάρχουν και καλύτερες ιδέες." 



Το σκάκι εμφανίζεται και σε σκηνές από τις ταινίες του Stanley Kubrick. Στην ταινία "Lolita" (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του επίσης λάτρη του σκακιού Vladimir Nabokov) υπάρχει η σκηνή όπου ο Humbert Humbert (τον ρόλο παίζει ο James Mason) παίζει σκάκι με την Charlotte Haze (την υποδύεται η Shelley Winters). "Θα μου κλέψεις την βασίλισσα" διαμαρτύρεται στον  Humbert Humbert η Charlotte Haze καθώς η κόρη της η Lolita (η ηθοποιός Sue Lyon) έρχεται και φιλά τον θετό της πατέρα γιά καληνύχτα.



 Στην ταινία του Kubrick "2001: A Space Odyssey" ο αστροναύτης Gary Lockwood παίζει σκάκι με αντίπαλο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή HAL. Η θέση στην παρτίδα στην ταινία είναι παρμένη από από την παρτίδα που παίχτηκε το 1910 στο Αμβούργο μεταξύ των σκακιστών Otto Roesch και Willi Schlage. (βλέπε διάγραμμα). Ο HAL είναι αλάνθαστος και ο Lockwood εγκαταλείπει την παρτίδα. Ο HAL του απαντά: "Σε ευχαριστώ γιά την πολύ απολαυστική παρτίδα.".

 

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από τις παρτίδες που έπαιζε ο Stanley Kubrick με αντίπαλο τον ηθοποιό George C. Scott κατά τα γυρίσματα της ταινίας "Dr. Strangelove".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου