Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
"Ο καφενές" λυρικό ποίημα του Νίκου Παλαμήδη (Πάλδη)
Το σκακιστικό καφενείο "ανακάλυψε" ένα ποίημα του λαϊκού ποιητή Νίκου Παλαμήδη (Πάλδη) που αναφέρεται και στο σκάκι. Λαϊκή ποίηση, στιχουργία που αγγίζει με τίμιο, προσιτό και ευθύ τρόπο την καρδιά και το πνεύμα. Στην βροχερή σημερινή ημέρα ας το απολαύσουμε.
Ο ΚΑΦΕΝΕΣ
Στο καφενέ κοντά στο τζάκι
δυο κουκουέδες παίζουν σκάκι,
στο Μακρονήσι τό’χουν μάθει
μέσα από βάσανα και πάθη.
Ποιὀ πέρα κάθονται δυο χίτες
φίλοι των δυό και συντοπίτες,
ένας τον άλλονε κερνάει,
τυρί ελιές είν’ το προσφάι.
Στην τηλεόραση τα νέα,
σχολιάζει νεαρή παρέα,
-ξένοι μας βάλανε στο χέρι,
τούτη η χρονιά ξέρα θα φέρει.
Στην άλλη άκρη δυο γερόντια
χωρίς μαλλιά με δίχως δόντια,
παίζουνε πρέφα για τη νίκη,
μισό ευρώ κάθε καπίκι.
Δέκα η ώρα αργά το βράδυ
έξω βαθύ πυκνό σκοτάδι,
λέει αυτός που έχει ευθύνη,
ο καφενές πατριώτες κλείνει.
--------------------------------------------------------------------------
Το βιογραφικό του Νίκου Παλαμήδη:
Ο λαϊκός ποιητής και αρθρογράφος Νίκος Παλαμήδης, γνωστός ως Πάλδης στην δεκαετία του 50, γεννήθηκε στίς 8 Νοέμβρη 1921 στο χωριό Κάψια της Αρκαδίας.
Το 1933, έφυγε για την Αθήνα μπαίνοντας στήν τέχνη της χρυσοχοϊας, πηγαίνοντας συγχρόνως σε νυχτερινό Γυμνάσιο και αργότερα στη «Βιοτεχνική Σχολή Βαρβάκη». Από το 1938, σε ηλικία 17 χρονών, αρχίζει να γράφει λυρικά ποιήματα, που δημοσιεύονταν στα περιοδικά «Μπουκέτο» και«Ρομάντσο», που είχαν σελίδες νέων λογοτεχνών. Στην κατοχή, συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση με την σημαία του Ε.Α.Μ και γίνεται στέλεχος της 11ης Αχτίδας (Επαγγλματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων). Μετα την απελευθέρωση, αρχίζει και ολοκληρώνει μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή της K.O.A του Κ.Κ.Ε.
Στη δεκαετία του 50 μπαίνει στη δισκογραφία και φωνογραφεί τα τραγούδια «Και τι δεν είσαι για μένα», μουσική Θ. Αγιοβλασίτη, με τις αδερφές Καλουτά, «Πέρασε κι αυτό το τρένο», μουσική Γιάννη Βέλλα, με την Μπελίντα, «Κι απόψε τίποτα», μουσική Γιάννη Βέλλα, με την Λάουρα, και άλλα. Το 1954, εκδίδει την προαστιακή εφημερίδα «Το βήμα της Ν.Σμύρνης». Στη δεκαετία του 50 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού τραγουδιών «Χόλυγουντ-Τραγούδι».
Το 1956 φεύγει μετανάστης για την Βενεζουέλα και εκεί εκδίδει τις εφημερίδες «Ελληνικός Τύπος», «Ελληνική Φωνή» και τίς σατιρικές «Η Πλάκα», «Ελεύθερη Σάτιρα» και «Μούντζα». Εχει ασχοληθεί με διάφορα είδη του λόγου: άρθρο, χρονογράφημα, διήγημα, ευθυμογράφημα, έμμετρη σάτιρα, γελοιογραφία και τραγούδι. Επίσης έγραψε άρθρα με πολιτικά θέματα σε εφημερίδες της Βενεζουέλας. Στην Βενεζουέλα, δημιούργησε και κράτησε σε λειτουργία επι είκοσι ολόκληρα χρόνια τον κοινοτικό οργανισμό «Colonia Helénica de Venezuela», σημείο καθημερινής συνάντησης του Ελληνισμού της χώρας αυτής.
Στα χρόνια της ξενιτίας, ο Βασίλης Τσιτσάνης μελοποίησε τους στίχους του «Το καράβι που σαλπάρει» το οποίο τραγουδήθηκε απο τον Στράτο Διονυσίου το 1971. Το 1981, το τραγούδι του «Τάχα μάνα μου θα ζήσω» προκρίθηκε στους Α Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας που οργάνωσε ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκης και βραβεύτηκε με 1.000 δολλάρια. Το τραγούδι αυτό φωνογραφήθηκε με τον Ηλία Λιούγκο και κυκλοφόρησε απο την εταιρεία «Σείριος», μαζί με τα άλλα τραγούδια των Αγώνων.
Τον Ιούνη του 1998, επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Το 1993, ο συνθέτης και τραγουδιστής Αλκης Κόλλιας μελοποίησε και κυκλοφόρησε δέκα τραγούδια του Νίκου Παλαμήδη (Πάλδη) με τον τίτλο «Ένα αστέρι...ο κάθε άνθρωπος». Το 1999, εκδόθηκε το CD «Λάτιν της μικρής Βενετιάς», με μουσική του Παντελή Παλαμήδη και εκτέλεση Κώστα Παλαμήδη. Το CD αυτό περιλαμβάνει μια σειρά δεκατεσσάρων τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν στο νησί Πουέρτο Ρίκο, και συσπειρώνουν τα μεσογειακά μελωδικά όνειρα του έλληνα μετανάστη με τους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής. Το 2002, εκδόθηκε το CD «Κόντρα στον καιρό», με μουσική του Παντελή Παλαμήδη, ενορχήστρωση Αλκη Κόλλια και εκτέλεση Αλκη Κόλλια και Ελένης Τσαγκαράκη.
Απο το 2000, σε ηλικία 79 χρόνων, και μέχρι το 2002 συνεργάστηκε με το ελληνικό “website” Athens Photo News, γράφοντας την εβδομαδιαία στήλη «Πεζά και Εμμετρα». Είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ).
Εργα του Νίκου Παλαμήδη (Πάλδη):
Αποχαιρετισμός (ποιήματα, τραγούδια, σάτιρα ), Καράκας, 1964
Δαγκωματιές (λαϊκά σαρκαστικά τετράστιχα), Καράκας, 1989
Αποχαιρετισμός (ποιήματα, τραγούδια, σάτιρα ), Νέα έκδοση , Καράκας, 1989
Αφηγήματα (για γέλια και γιά κλάματα), Καράκας, 1991
Πυράκανθοι (ποιήματα και τραγούδια), Καράκας, 1991
Ο Πάγος (θεατρικό μονόπρακτο)
Χρονικό του Ελληνισμού της Βενεζουέλας, Βύρωνας - Αθήνα, 1996
Κάψια (στιχουργήματα), Αθήνα, 1999
Χιλιάδες Τραγούδια (στίχοι για μελοποίηση, τόμος πρώτος) , Αθήνα, 1999.
Η ιστοσελίδα του: http://www.palamidis.org/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου