Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Ο ΠΑΙΚΤΗΣ" ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο κορυφαίος συγγραφέας, είχε πάθος με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

Το τυχερό παιχνίδι τον τραβούσε σαν ένας επικίνδυνος και θανατηφόρος πειρασμός.

Γιά τον Ντοστογιέφσκι: «Το βασικό είναι το παιχνίδι. Μόνο να ξέρατε πώς σε τραβάει! Οχι, σας ορκίζομαι ότι αυτό δεν είναι απλώς μια ιδιοτέλεια, αν και πριν απ’ όλα χρειαζόμουν χρήματα για τα χρήματα».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1863, γράφει στον αδελφό του: «Φίλε μου Μίσα, είμαι στο Βισμπάντεν, έφτιαξα ένα σύστημα παιχνιδιού, το εφάρμοσα στην πράξη και αμέσως κέρδισα 10.000 και αμέσως έχασα. Το απόγευμα επέστρεψα πάλι στο σύστημα και πάλι, με κάθε αυστηρότητα, δίχως κόπο, κέρδισα σε μικρό χρονικό διάστημα 3.000 φράγκα. Πες μου: έπειτα από αυτό πώς θα μπορούσα να μην πέσω με τα μούτρα, πώς θα μπορούσα να μην πιστέψω ότι ακολουθώντας αυστηρά το σύστημά μου έχω την ευτυχία μου στα χέρια μου; Χρειάζομαι χρήματα. Εδώ στ’ αστεία μόνο χάνονται δεκάδες χιλιάδες. Ναι, έφυγα με σκοπό να μας σώσω όλους, αλλά και τον εαυτό μου από τη συμφορά».

Διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο "Ο Παίκτης" του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι  δεν μπορώ να μην αναλογιστώ την ομοιότητα που έχει το πάθος των παιχτών τυχερών παιχνιδιών με το πάθος των παιχτών του σκακιού. Όμως, η βασική και σημαίνουσα διαφορά είναι πως το σκάκι σε αντίθεση με τα τυχερά παιχνίδια είναι το μέγιστο πνευματικό παιχνίδι και άθλημα και τέχνη και επιστήμη μαζί.

Η τύχη παίζει ελάχιστο ως μηδαμινό ρόλο στο σκάκι, ενώ αντίθετα, είναι το βασικό συστατικό των τυχερών παιχνιδιών. Στο σκάκι κυριαρχεί η λογική, η φαντασία, η τακτική, η στρατηγική, το σχέδιο, η θυσία, η σοβαρή μελέτη και προπόνηση, η καλή φυσική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση του σκακιστή. Με το σκάκι κάποιος ακονίζει το μυαλό του, με τα τυχερά παιχνίδια αδειάζει τις τσέπες του. Στο σκάκι ούτε χάνονται περιουσίες, ούτε καταστρέφονται οικογένειες.

Το πολύ - πολύ ο χαμένος μιάς παρτίδας να κεράσει τον καφέ ή το ποτό στον νικητή και να πληρώσει το τίμημα του χρόνου που έπαιξαν μαζί σκάκι στο καφενείο. Στις παλαιότερες εποχές κάποιοι μεγάλοι παίκτες ζούσαν και οικονομούσαν τον καθημερινό τους επιούσιο με τα μικρά στοιχήματα που κέρδιζαν παίζοντας και νικώντας τους αντιπάλους τους σε παρτίδες σκακιού, καμμία όμως σύγκριση σε σχέση με τα εκατομμύρια που μπορεί να χάσει κάποιος που παίζει τυχερά παιχνίδια.

Όσον αφορά τις διαλυμένες οικογένειες που δυστυχώς καταστρέφει ο τζόγος, σε αντίθεση στο σκάκι, άντε να ακούσουμε την μουρμούρα της φίλης ή του φίλου μας και της συζύγου ή του συζύγου μας που δεν μπορούν να καταλάβουν το τι βρίσκουμε με το να καθόμαστε με τις ώρες και να παίζουμε το αγαπημένο μας, το εξαιρετικό αυτό παιχνίδι, το σκάκι. Αλλά είπαμε, πάθη είναι αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου