Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

"White Tiger" - Μία cult ταινία του Tod Browning.

Μία φωτογραφία από μία σκηνή της ταινίας του βωβού κινηματογράφου "White Tiger" του 1923 που σκηνοθέτησε ο αμερικανός Tod Browning (12/7/1880 – 6/10/1962), cult σκηνοθέτης της εποχής, δημιουργός πολλών κινηματογραφικών ταινιών με σημαντικότερες τις ταινίες: "The unknown"(1927), "Dracula"(1931) και "Freaks (1932). Η σκηνή δείχνει ένα σκακιστικό αυτόματο να παίζει μία παρτίδα σκακιού.




Η δραματική ταινία του Tod Browning εντάσσεται στην κατηγορία των "crime films". Έχει ως "σπόρο" έμπνευσής της ένα κείμενο του συγγραφέα Edgar Allan Poe από το 1836, στο οποίο ο Poe αναφερόταν σε ένα σκακιστικό αυτόματο και στον άνθρωπο που το χειριζόταν κρυμμένος μέσα του. Το κείμενο αυτό υπήρξε η έμπνευση γιά τον Tod Browning να σκηνοθετήσει την ταινία White Tiger. Ο Tod Browning μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και ως ο Poe του κινηματογράφου. Ο ίδος υπήρξε εκτός από σκηνοθέτης, ηθοποιός αλλά και σεναριογράφος. Σκηνοθέτησε ταινίες από το 1915 έως και το 1939.









Tod Browning








Ηθοποιοί της ταινίας, οι αστέρες του βωβού κινηματογράφου Priscilla Dean, Matt Moore, Raymond Griffith, Wallace Beery και Alfred Allen. Την μουσική γιά την ταινία συνέθεσε ο συνθέτης Fabien Guy. Το σενάριο συνέγραψε ο Tod Browning μαζί με τον σεναριογράφο Charles Kenyon.Η διάρκεια της ασπρόμαυρης αυτής ταινίας εἰναι 86 λεπτά.







Ακολουθούν δύο σύντομα τρέιλερ από την ταινία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου