Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η μουσική της ημέρας - Gustav Mahler: Συμφωνία Αρ. 2 - "Ανάσταση".








Gustav Mahler
(7/7/1860 - 18/5/1911)










Εφέτος εορτάζεται μουσικά το Έτος Μάλερ. Πέρασαν 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη και το Έτος Μάλερ εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με συναυλίες και αφιερώματα στον μεγάλο και πρωτοπόρο συνθέτη.

Από το "Σκακιστικό Καφενείο" θα ακούσουμε σήμερα την μνημειωδών διαστάσεων "Συμφωνία αρ. 2" για μεγάλη ορχήστρα, σολίστ και χορωδία σε ντο ελάσσονα του Gustav Mahler.

Από τις πλέον δημοφιλείς –μαζί με την Ενάτη- συμφωνίες του αυστριακού συνθέτη, η μεγαλειώδης Δεύτερη Συμφωνία του Gustav Mahler φέρει συχνά τον επίκτητο τίτλο «Ανάσταση». Έργο σε πέντε μέρη αποτελεί τη φυσική αλλά και μεταφυσική συνέχεια της Πρώτης, γνωστής ως «Τιτάνας». Όπως σχολίαζε και ο Mahler, ο νεκρός ήρωας της Πρώτης Συμφωνίας μεταφέρεται στον τάφο του υπό τους ήχους της πένθιμης μουσικής από τη Δεύτερη. Η λύτρωση και η ανάσταση έρχονται στο φωνητικό φινάλε.

Ο συνθέτης ξεκίνησε τη Δεύτερη Συμφωνία το 1888, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Πρώτης. Ωστόσο, ο διορισμός του ως διευθυντή ορχήστρας, πρώτα στη Βουδαπέστη και εν συνεχεία στο Αμβούργο, δεν του άφησε χρόνο να ασχοληθεί με το έργο. Μόλις το 1893 ολοκλήρωσε το δεύτερο και τρίτο μέρος της Δεύτερης Συμφωνίας. Το 1894 ολοκλήρωσε το έργο, ουσιαστικά κατά την περίοδο των διακοπών του, διορθώνοντας στο τέλος το πρώτο μέρος ως προς την ενορχήστρωση. Η πρώτη παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1895 στο Βερολίνο.

Την σημερινή ακρόαση θα ακούσουμε από την ορχήστρα UC Davis Symphony Orchestra, τις χορωδίες University Chorus και Alumni Chorus, την Arianna Zukerman σοπράνο και την Zoila Muñoz κοντράλτο, υπό την διεύθυνση του μαέστρου D. Kern Holoman.


Καλημέρα και καλή ακρόαση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου