Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Εφημερίς "ΤΟ ΑΣΤΥ" - Ένα φύλλο του 1886


Το πρωτοσέλιδο καθώς και η σελίδα αριθμός 5 του φύλλου αριθμός 24 της εφημερίδας "ΤΟ ΑΣΤΥ" της Κυριακής 9ης Μαρτίου 1886 με σκακιστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις γελοιογραφίες του. Στην σελίδα 5 στην γελοιογραφία σατυρίζεται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Θεόδωρος Δηλιγιάννης (1824 - 1905).










ΤΟ ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ - 0 ΥΠΕΡ ΠΑΡΤΙΔΟΣ ΑΓΩΝ.











ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΞ ΜΗΝΑΣ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΚΙΝΗΣΙΝ!














Γιά την εφημερίδα "ΤΟ ΑΣΤΥ"


Στην Αθήνα το 1885 μετά την παύση της έκδοσης της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας Ασμοδαίος, στη θέση της άρχισε να εκδίδεται η επίσης εβδομαδιαία κυριακάτικη σατυρική εφημερίδα "Άστυ", που ιδρύθηκε από τον Μπάμπη Άννινο, ο οποίος αργότερα την εκχώρησε στον αδελφό του Θέμο Άννινο.

Η εφημερίδα αυτή διέκοψε την κυκλοφορία της το 1889 και επανεκδόθηκε το 1990 όπου και συνέχισε μέχρι το 1907 ως ημερήσια πλέον πρωινή πολιτική και ειδησεογραφική εφημερίδα με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Κακλαμάνο και κατά τη τελευταία περίοδο υπό τον Εμμανουήλ Ρέπουλη. Συνεργάτες της εφημερίδας "Άστυ" υπήρξαν κατά καιρούς οι καλλίτεροι των λογίων και δημοσιογράφων της εποχής με συνέπεια να θεωρούνται τα φύλλα της ακόμα και σήμερα ο καθρέπτης της πολιτικής, πνευματικής αλλά και της κοινωνικής κίνησης της Αθήνας της εποχής εκείνης. Μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας συγκαταλέγονται οι: Γεώργιος Δροσίνης, Γεώργιος Σουρής, Γεώργιος Πωπ, Στέφανος Στεφάνου, Θ. Βελλιανίτης, Μιχάλης Μητσάκης, Κωστής Παλαμάς, Δημήτριος Κόκκος κ.ά.

Στα φύλλα της εφημερίδας αυτής περιλαμβάνεται το πλήθος των γελοιογραφιών του Θ. Άννινου που υπήρξε ένας από τους καλλίτερους Έλληνες γελοιογράφους και σκιτσογράφους.


Πηγή: (Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου