Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Viswanathan Anand και Magnus Carlsen. Δύο από τις καλύτερες παρτίδες τους.



Εν αναμονή του αγώνα γιά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι μεταξύ του τωρινού παγκόσμιου πρωταθλητή Viswanathan Anand και του διεκδικητή του τίτλου Magnus Carlsen που θα ξεκινήσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στο Chennai της Ινδίας, το "Σκακιστικό Καφενείο" παρουσιάζει σήμερα από μία παρτίδα των δύο κορυφαίων σκακιστών που παίχτηκαν το έτος 2003 και που θεωρούνται από τις καλύτερες της σκακιστικής τους διαδρομής μέχρι σήμερα.


Πρώτα θα δούμε την παρτίδα του Viswanathan Anand με αντίπαλο τον Viktor Bologan. Η παρτίδα παίχτηκε στο τουρνουά Dortmund/Sparkassen Chess Meeting στο Dortmund της Γερμανίας στις 7/8/2003.

Ο ίδιος ο Anand θεωρεί αυτήν του την παρτίδα μία από τις καλύτερες του. Η παρτίδα πήρε το βραβείο της καλύτερης παρτίδας γιά το έτος 2003 καθώς επίσης και η 14η κίνηση του Anand (14.Re1!!) κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου "νεωτερισμού" της χρονιάς. Μία παρτίδα στην οποία το βάθος των υπολογισμών του Anand σε συνδυασμό με θυσίες αλλά και επιθετικό παιχνίδι τον οδηγεί σε μία πολύ όμορφη νίκη! Εξαιρετική παρτίδα!

Το άνοιγμα της παρτίδας είναι: Άμυνα Caro-Kann: Βαριάντα Karpov. Μοντέρνα κύρια γραμμή (B17).

  Viswanathan Anand vs Viktor Bologan 
 Dortmund/Sparkassen Chess Meeting 2003






Η δεύτερη παρτίδα που θα παρακολουθήσουμε παίχτηκε στις 23/7/2003 στα πλαίσια του τουρνουά Politiken Cup 2003 στην Κοπενχάγη της Δανίας. Ο Magnus Carlsen παίζει με αντίπαλο τον Hans Krogh Harestad.

Στην συγκεκριμένη παρτίδα ο τότε δωδεκαετής Carlsen παίζει καταπληκτικό σκάκι και μέσα σε μία περίπλοκη θέση δημιουργεί βαθειές στρατηγικές κινήσεις και με έναν φανταστικό συνδυασμό που ξεκινά με την κίνηση 33. Qh4 οδηγεί σε μιά εξαιρετική θυσία βασίλισσας και πετυχαίνει ένα πολύ όμορφο ματ. Μία λαμπρή παρτίδα όντως!

Το άνοιγμα της παρτίδας είναι: Ισπανική: Κλειστή Βαριάντα - Άμυνα Chigorin (C98).
 
Magnus Carlsen vs Hans Krogh Harestad 
 Politiken Cup 2003 


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

"Me and Bobby Fischer" - Ένα ντοκιμαντέρ γιά τα τελευταία χρόνια του κορυφαίου σκακιστή όλων των εποχών.





Το ντοκιμαντέρ "Me and Bobby Fischer" πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2009. Παρουσιάζει τον Bobby Fischer στα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την απελευθέρωσή του από τις φυλακές της Ιαπωνίας μετά από τις ενέργειες του Ισλανδού φίλου του Saemundur Palsson και την εγκατάστασή του μέσω της βοήθειας του Pallson στην Ισλανδία.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν ο Bobby Fischer, ο Saemundur Palsson και ο Ισλανδός νευρολόγος Kári Stefánsson.


 


Παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο Ισλανδός Fridrik Gudmundsson. Το ντοκιμαντέρ "Me and Bobby Fischer" παρουσιάσθηκε στο φεστιβάλ "Green Light Films’ Bíódagar" στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2009.




Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Το σκάκι στην εικαστική δημιουργία του Irving Amen.


"The Chess Strategy"



O Irving Amen (1918 – 2011) υπήρξε ένας σύγχρονος Αμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης.

Οι δημιουργίες του καλύπτουν μεγάλο εύρος των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, χαρακτική, λιθογραφία, ξυλογραφία, χαλκογραφία, σχέδιο, γλυπτική. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς χαράκτες.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και ξεκίνησε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Κέρδισε μία υποτροφία γιά το ινστιτούτο Pratt όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών και σπούδασε εικαστικές τέχνες γιά επτά χρόνια έχοντας σαν ίνδαλμα του τον Μιχαήλ Άγγελο. Σπούδασε επίσης εικαστικά και στο Παρίσι το 1950.

Ταξίδεψε στην Ιταλία το 1953 καθώς και στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Ισραήλ το 1960. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στις Η.Π.Α. αλλά και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Δίδαξε εικαστικά στο Ινστιτούτο Pratt και στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame στις Η.Π.Α. Τα περισσότερα θέματα των έργων του είναι εμπνευσμένα από το σκάκι, τη μουσική, θέματα από τον Ιουδαϊσμό, την Ιταλία, τον Δον Κιχώτη.

Εξελέγη μέλος στην Accademia Fiorentina Delle Arti Del Disegno, έναν καλλιτεχνικό οργανισμό στον οποίον και το μεγάλο καλλιτεχνικό ίνδαλμα του ο Μιχαήλ Άγγελος υπήρξε μέλος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε και εργάσθηκε στην Φλόριντα των Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Irving Amen πέθανε το 1911.

Εικαστικές δημιουργίες του Irving Amen με θέμα και έμπνευση το σκάκι θα απολαύσουμε σήμερα
στο "Σκακιστικό Καφενείο".



  "Chessmen"



  "Two Chess Games"



  "Next Move"



  "Checkmate"



  "Chess Move"



  "Expresso"



  "Duel"



  "Girl Chess Move"



  "Endgame"



  "Chess"



  "Chessmen"



  "Chess Strategy"



  "Chess"



  "Chess Players"



  "Chess Game"



  "Chess"



  "The Move"



  "Chess Board"



  "Still Life"



  Irving Amen (1918 - 2011)



Οι πληροφορίες της ανάρτησης γιά τον Irving Amen προέρχονται από την Wikipedia.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τρία σκακιστικά προβλήματα του Bernhard Kästner.



Ο Bernhard Kästner (20/03/1836 - 24/11/1889) ήταν Γερμανός σκακιστικός συνθέτης. Τρία όμορφα σκακιστικά του προβλήματα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε σήμερα.



 Στο πρώτο πρόβλημα παίζει ο λευκός και κάνει ματ σε 3 κινήσεις.

Kästner, Bernhard
Citizen, 1868

#3                                                                      5 + 5



Και στο δεύτερο επίσης πρόβλημα παίζει ο λευκός και κάνει ματ σε 3 κινήσεις.

Kästner, Bernhard
Leipziger Illustrierte Zeitung, 21st Sep 1871

#3                                                                      5 + 1



Στο τρίτο πρόβλημα παίζει ο λευκός και κάνει ματ σε 5 κινήσεις.

                 Kästner, Bernhard 
           Vasárnapi Újság, 1874 (741)
 
 #5                                                    5 + 6


To εικαστικό έργο που κοσμεί την ανάρτηση είναι του σύγχρονου Αμερικανού εικαστικού καλλιτέχνη και φωτογράφου Colin Marr με τίτλο "A Chess Study".


Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο Stanley Kubrick και το σκάκι.



Ο σημαντικός αμερικανός σκηνοθέτης του 20ου αιώνα Stanley Kubrick ( 26/7/1928 - 7/3/1999) είχε μιάν ιδιαίτερη σχέση και αγάπη γιά το σκάκι.

Νεαρός ακόμη, όταν πρωτοξεκινούσε την σκηνοθετική του σταδιοδρομία έπαιζε σκάκι με στοίχημα ένα τέταρτο του δολαρίου σε υπαίθρια σκακιστικά στέκια στο Washington Square Park της Νέας Υόρκης. Πολλές φορές έπαιζε γιά περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα και με τον τρόπο αυτό κέρδιζε τα απαραίτητα χρήματα, περίπου δύο - τρία δολάρια  την ημέρα γιά την καθημερινή του τροφή.




Ο ίδιος είχε δηλώσει γιά το σκάκι πως "Ανάμεσα στα πολλά που σε διδάσκει το σκάκι είναι το να ελέγχεις την αρχική έξαψη που αισθάνεσαι όταν κάτι σου φαίνεται καλό. Σε εκπαιδεύει να σκέπτεσαι πριν πας να "αρπάξεις" κάτι και να σκέπτεσαι όσο το δυνατόν αντικειμενικά όταν βρίσκεσαι σε δυσκολίες."

 

Είχε επίσης γράψει γιά το σκάκι: "Κάθεσαι μπροστά από την σκακιέρα και ξαφνικά η καρδιά σου χοροπηδά. Τα χέρια σου τρέμουν στο να πιάσουν το κομμάτι και να το κινήσουν. Μα, αυτό που το σκάκι σε μαθαίνει είναι να κάθεσαι εκεί ήρεμα και να σκέφτεσαι εάν είναι καλή ιδέα αυτή που έχεις ή εάν υπάρχουν και καλύτερες ιδέες." 



Το σκάκι εμφανίζεται και σε σκηνές από τις ταινίες του Stanley Kubrick. Στην ταινία "Lolita" (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του επίσης λάτρη του σκακιού Vladimir Nabokov) υπάρχει η σκηνή όπου ο Humbert Humbert (τον ρόλο παίζει ο James Mason) παίζει σκάκι με την Charlotte Haze (την υποδύεται η Shelley Winters). "Θα μου κλέψεις την βασίλισσα" διαμαρτύρεται στον  Humbert Humbert η Charlotte Haze καθώς η κόρη της η Lolita (η ηθοποιός Sue Lyon) έρχεται και φιλά τον θετό της πατέρα γιά καληνύχτα.



 Στην ταινία του Kubrick "2001: A Space Odyssey" ο αστροναύτης Gary Lockwood παίζει σκάκι με αντίπαλο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή HAL. Η θέση στην παρτίδα στην ταινία είναι παρμένη από από την παρτίδα που παίχτηκε το 1910 στο Αμβούργο μεταξύ των σκακιστών Otto Roesch και Willi Schlage. (βλέπε διάγραμμα). Ο HAL είναι αλάνθαστος και ο Lockwood εγκαταλείπει την παρτίδα. Ο HAL του απαντά: "Σε ευχαριστώ γιά την πολύ απολαυστική παρτίδα.".

 

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από τις παρτίδες που έπαιζε ο Stanley Kubrick με αντίπαλο τον ηθοποιό George C. Scott κατά τα γυρίσματα της ταινίας "Dr. Strangelove".