Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Από τον σπάνιο κόσμο των ανορθόδοξων ανοιγμάτων. - A00: Desprez (Anti-Borg).
Tο άνοιγμα πήρε το βασικό όνομά του από τον Γάλλο σκακιστή Marcel Desprez. Η πρώτη κίνηση του λευκού που χαρακτηρίζει το άνοιγμα είναι η: 1.θ4.

Ανήκει στα σπάνια παιγμένα ανοίγματα, εκτός από τις ονομασίες Desprez και Anti-Borg με τις οποίες είναι γνωστό, το άνοιγμα έχει και άλλες ονομασίες όπως "Άνοιγμα Kadas", " Άνοιγμα Samurai" και "Επίθεση Reagan". Το όνομα Kadas το έλαβε από τον Ούγγρο σκακιστή Gabor Kadas. 

Σύμφωνα με τον Eric Schiller στο βιβλίο του "Unorthodox Chess Openings" , η ονομασία "Επίθεση Reagan" είναι ένας χλευασμός της πολιτικής του Ronald Reagan ο οποίος -όπως αναφέρεται στο βιβλίο- «ενώ δήθεν είχε καλά κίνητρα, δημιουργούσε αδυναμίες αφήνοντας μόνον αόριστες υποσχέσεις για μελλοντικές δυνατότητες», κάτι το οποίο μοιάζει πολύ με το συγκεκριμένο άνοιγμα.

Θεωρείται ένα μη "ορθόδοξο άνοιγμα", και κατατάσσεται, υπό τον κωδικό Α00 στην Εγκυκλοπαίδεια των Σκακιστικών Ανοιγμάτων.

Θεωρητικά η κίνηση 1.θ4 είναι μια "ανορθόδοξη" κίνηση πιονιού που δεν προσφέρει τίποτα για την κυριαρχία στο κέντρο της σκακιέρας και δεν βοηθά στην ανάπτυξη. Το μόνο κομμάτι που "απελευθερώνεται " είναι ο λευκός πύργος της θ στήλης. Επίσης, η κίνηση αυτή αποδυναμώνει την πλευρά του βασιλιά των λευκών.

Ο μαύρος συνήθως απαντά με την κατάληψη στο κέντρο με 1 ... δ5 ή 1 ... ε5, και ακολουθεί απλή και σταθερή ανάπτυξη. Η κίνηση 1 ... Ιζ6 είναι επίσης δυνατή. Ωστόσο, η κίνηση του μαύρου  1 ....η6 προκειμένου να κάνει ο μαύρος  φιανκέτο του αξιωματικού στο η7 είναι σπάνια και δεν συνιστάται, επειδή ο λευκός μπορεί να υπονομεύσει την πιονοδομή του μαύρου με 2.θ5, καθιστώντας την κίνηση 1.θ4 να φαίνεται σαν μια λογική κίνηση.

Ο David Bronstein είχε αναφέρει ότι ήξερε έναν Ρώσο σκακιστή που πάντα άνοιγε με 1.θ4 και πάντα κέρδιζε. Η άποψή του ήταν ότι μετά από την σειρά των κινήσεων 1 ... ε5  2.η3 δ5  3.δ4! ε:δ4  4.Β:δ4 Ιγ6  5.Βδ1 Ιζ6  6.Ιθ3! Αε7  7.Ιζ4 0-0  8.Αη2 ο ίππος στο ζ4 είναι σε καλή θέση και γενικώτερα ο λευκός έχει μια καλή θέση. Ωστόσο, ο μαύρος δεν χρειάζεται φυσικά να είναι τόσο συνεργάσιμος...


Υπάρχουν πέντε κύριες βαριάντες στο άνοιγμα Desprez:

Η Koola-Koola, με: 1 ... α5.

Η Wulumulu με:  1 ... ε5  2.δ4

Η βαριάντα "Άνοιγμα Κάβουρας" με:  1 ... οποιαδήποτε κίνηση, 2.α4.

Το γκαμπί Borg Gambit με:  1 ... η5.

Η συμμετρική Παραλλαγή με:  1 ... θ5.Το άνοιγμα αυτό, παιγμένο ιδίως σε παρτίδες blitz μποτρεί να προκαλέσει έκπληξη ακόμη και σε ισχυρότερους αντιπάλους. 


Θα παρακολουθήσουμε δύο πρόσφατες παρτίδες του συγκεκριμένου ανοίγματος παιγμένες από τον Ρώσο FM Yan Dzhumagaliev (2415) κατά την διάρκεια του τουρνουά Chigorin Memorial Blitz 2014 που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου 2014 στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

Στην πρώτη παρτίδα με αντίπαλο τον Ρώσο GM Evgeny Alekeseev (2682) έχουμε ήττα του Dzhumagaliev μετά από 65 κινήσεις.

Στην δεύτερη παρτίδα όμως, με αντίπαλο τον Ινδό GM Surya Shekhar Ganguly (2613) ο λευκός κερδίζει παίζοντας το ανορθόδοξο άνοιγμα Desprez (Anti-Borg) σε 24 μόλις κινήσεις.                                                                         FM Yan Dzhumagaliev
                                                                                          GM Evgeny Alekeseev
 GM Surya Shekhar Ganguly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου