Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι "Σιαμαίοι αδελφοί" Eng και Chang Bunker και το σκάκι.









Ο Eng και ο Chang σε νεαρή ηλικία











Οι "Σιαμαίοι αδελφοί" Bunker γεννήθηκαν στο Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) στις 11 Μαίου του 1811. Ήταν ενωμένοι στο στέρνο. Εξαιτίας τις κινεζικής τους καταγωγής ονομάζονταν "Κινέζικοι Δίδυμοι" στο Σιάμ.

Το 1829 "ανακαλύφθηκαν" στο Σιάμ από τον βρετανό έμπορο Robert Hunter ο οποίος και τους μετέτρεψε σε "περίεργο έκθεμα" σε μία παγκόσμια τουρνέ. Μετά το τέλος του συμβολαίου τους με τον Robert Hunter οι αδελφοί Bunker το 1839 εγκαταστάθηκαν στην Βόρειο Καρολίνα των Η.Π.Α. όπου με επιτυχία οι ίδιοι ασχολήθηκαν με την "έκθεσή" τους στο κοινό. Αγόρασαν μία φυτεία, απέκτησαν σκλάβους, υιοθέτησαν το επίθετο Bunker και απέκτησαν την αμερικανική υπηκοότητα. Παντρεύτηκαν το 1843 δύο αδελφές, ο Chang την Adelaide Yates με την οποία απέκτησαν 10 παιδιά και ο Eng την Sarah Anne Yates με την οποία απέκτησαν 11 παιδιά.
Έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τους γείτονές τους και τους κατοίκους της περιοχής που ζούσαν.









Ο Eng και ο Chang σε προχωρημένη ηλικία










Πέθαναν την ίδια ημέρα στις 17 Ιανουαρίου του 1874. Ο Chang προσεβλήθη από πνευμονία και πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του. Ο Eng ξυπνώντας βρήκε τον αδερφό του νεκρό. Ένας γιατρός του πρότεινε χειρουργικά να τον "αποκολλήσει" από τον νεκρό αδερφό του, αλλά ο Eng αρνήθηκε να "χωριστεί" από τον Chang. Πέθανε τρεις ώρες αργότερα.







Ο τάφος τους στην Βόρειο Καρολίνα των Η.Π.Α.








Η περίπτωσή τους έδωσε στην ιατρική τον όρο "Σιαμαίοι Δίδυμοι". Ο συγγραφέας Mark Twain έγραψε την μικρή ιστορία "The Siamese Twins" βασισμένη στους Bunkers. Επίσης γιά τους "Σιαμαίους αδελφούς" Bunker έχουν γραφτεί δύο θεατρικά έργα, ένα μιούζικαλ, καθώς και μία πολυβραβευμένη νουβέλα το 2000 με τίτλο "Chang and Eng" του συγγραφέα Darin Strauss. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, η ιστορία της νουβέλας αυτής να γίνει κινηματογραφική ταινία με σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Gary Oldman.


Οι Σιαμαίοι αδελφοί Eng και Chang έπαιζαν σκάκι και μάλιστα αρκετά καλά γιά τα δεδομένα της εποχής τους. Τακτικά έκαναν επίδειξη σκακιού παίζοντας με σκακιστές στις "τουρνέ" που έκαναν παρουσιάζοντας στο κοινό την ιδιαιτερότητά τους. Ποτέ όμως δεν έπαιζαν ο ένας με αντίπαλο τον άλλον, γιατί όπως έλεγαν, "δεν υπάρχει καμμία ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο να παίζει το δεξί χέρι ενάντια στο αριστερό χέρι".

Ακολουθούν τρία σχέδια της εποχής που έχουν ως θέμα τους αδελφούς Bunker και το σκάκι.




2 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε! Πού το βρήκες αυτό? Και κυρίως, πώς μου ξέφυγε εμένα?? (αστειεύομαι εννοείται). Φοβερό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή