Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το σκάκι στα Manga

Τα διάσημα κόμικς της Ιαπωνίας είναι τα Manga. Manga (μάνγκα) (漫画) στα Ιαπωνικά σημαίνει "παιχνιδιάρικες εικόνες".Τα Manga αναπτύχθηκαν από την ανάμειξη ukiyo-e και δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφική, και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετά μάνγκα που παράγονται στην Ιαπωνία διασκευάζονται σε ταινίες κινουμένων σχεδίων "anime" καθώς και βιντεοπαιχνίδια. Μία ολόκληρη "υποκουλτούρα" στην μοντέραν τέχνη των κόμικς έχει τις ρίζες της στα Manga καιστα Αnime. Τα Manga είναι από μόνα τους "σχολή" στην τέχνη των κόμικς και έχουν κάνει αισθητή την επιρροή τους σε αρκετούς σύγχρονους καλλιτέχνες κυρίως των κόμικς αλλά και της ζωγραφικής και του σχεδίου σε όλο τον κόσμο.


Υπάρχει και ένα Manga με τον τίτλο "Saint Marie" που εχει σαν κύριο του θέμα το σκάκι.



Το "Saint Marie" δημιουργήθηκε από τον Κορεάτη Yang Yuh-jin. Αναφέρεται σ εένα φανταστικό ιδιωτικό σχολείο, το "Saint Marie" στο οποίο υπάρχει σε εξέλιξη μία μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.
Η βασική ηρωίδα είναι η Dah-In Hyun, μία μαθήτρια που ανακαλύπτει ότι η ίδια και οι άλλοι μαθητές του σχολείου έχουν μετατραπεί σε πιόνια σε μία παροιμιώδη παρτίδα σκακιού.

Η συγκεκριμένη σειρά "Saint Marie" έχει εκδοθεί σε δύο συνέχειες και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.





Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα και σχέδια από Manga με αναφορές στο σκάκι:

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου