Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η μουσική της ημέρας - Henryk Gorecki: Symphony No. 3 "Sorrowful Songs" - Lento e Largo








HENRYK GORECKI
(6/12/1933 – 12/11/2010)










Με το δέυτερο μέρος, Lento e Largo, της τρίτης συμφωνίας "Symphony of Sorrowful Songs" (Συμφωνία των θλιμμένων τραγουδιών) του Πολωνού συνθέτη Henryk Gorecki θα ξεκινήσει η σημερινή μας ημέρα.

Η τρίτη συμφωνία του Henryk Gorecki είναι το πιό γνωστό του έργο. Είναι γραμμένο σε τρία μέρη γιά σοπράνο και ορχήστρα.

Το βασικό θέμα και η κύρια "ιδέα" της συμφωνίας είναι μητρότητα/πατρότητα και ο αποχωρισμός που προέρχεται από τον πόλεμο. Το πρώτο και τρίτο μέρος είναι γραμμένο από την πλευρά των γονιών που έχασαν το παιδί τους στον πόλεμο, ενώ το δέυτερο μέρος -που θα ακούσουμε στην παρούσα ανάρτηση- είναι γραμμένο από την πλευρά του παιδιού που αποχωρίζεται από τους γονείς του εξαιτίας του πολέμου.

Το λιμπρέττο του πρώτου μέρους είναι από έναν Πολωνικό θρήνο του 15ου αιώνα με τίτλο "Ο θρήνος του ιερού σταυρού" .

Οι στίχοι του τραγουδιού του δεύτερου μέρους της συμφωνίας είναι οι λέξεις που χάραξε ένα έφηβο κορίτσι, η Helena Błażusiak, στον τοίχο ενός κελιού στην φυλακή της Γκεστάπο στο Zakopane της Πολωνίας ικετεύοντας την Παναγία. Τα λόγια ικεσίας που χάραξε στον τοίχο είναι τα ακόλουθα: "Μητέρα, σε παρακαλώ μην κλαις. Βασίλισσα του παραδείσου, αγνότατη Παρθένε, προστάτευε με πάντα". Η δεκαοκτάχρονη Helena Błażusiak θανατώθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Το τρίτο μέρος χρησιμοποιεί κείμενο από ένα λαϊκό τραγούδι της Σιλεσίας που περιγράφει τον θρήνο μίας μητέρας που αναζητεί το παιδί της που σκοτώθηκε στις εξεγέρσεις της Σιλεσίας.

Στην παρούσα ανάρτηση την ορχήστρα Sinfonietta Cracovia διευθύνει ο μαέστρος John Axelrod. Σοπράνο είναι η Isabel Bayrakdaraian. Η ερμηνεία έλαβε χώρα μέσα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Είναι απόσπασμα από την ταινία "HOLOCAUST - A Music Memorial Film from Auschwitz".

Γιά πρώτη φορά μετά από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς Ναζί δόθηκε άδεια να παιχτεί και να ακουστεί μουσική στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.


Καλημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου