Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Σκακιστική σκηνή από την ταινία "Ο Βασιλιάς".
Στο σκάκι, ο βασιλιάς είναι το πιο σημαντικό, αλλά συνάμα, και το πιο αδύναμο κομμάτι. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μονάχος ολόκληρο τον αντίπαλο στρατό.
Μία φωτογραφία από σκηνή της ελληνικής ταινίας του 2002 "Ο Βασιλιάς" σε σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικού και σε σενάριο του ίδιου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Η φωτογραφία απεικονίζει την χειραψία μετά το πέρας μιάς παρτίδας σκάκι ανάμεσα στους ηθοποιούς Μηνά Χατζησάββα (Αστυνόμος Πέτρος) και Βαγγέλη Μουρίκη (Βαγγέλης).
"Ο Βασιλιάς" είναι μία κοινωνική, δραματική ταινία που μιλά για τη διαφορετικότητα, αλλά ο Γραμματικός σχολιάζει θέματα όπως ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, τη ζωή στην Ελληνική επαρχία και άλλα. Ο Βαγγέλης Μουρίκης ενσαρκώνει αποτελεσματικά τον ήρωα της ταινίας. Την παράσταση κερδίζει όμως ο Μηνάς Χατζησάββας στον σύνθετο ρόλο του Πέτρου του Αστυνόμου. Η ταινία βραβεύτηκε στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού ρόλου, Σκηνογραφίας και Ήχου.
Η υπόθεσή της που βασίζεται σε αληθινή ιστορία είναι η ακόλουθη:
Ο Βαγγέλης είναι ένας 35χρονος άντρας, αποφασισμένος να ξεκόψει από το σκοτεινό παρελθόν και να αλλάξει τη ζωή του. Έτσι δοκιμάζει να κάνει μια καινούρια αρχή στο κτήμα του πατέρα του στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της περιοχής του υποδέχονται αρχικά με καχυποψία που μετατρέπεται γρήγορα σε απροκάλυπτη εχθρότητα. Μόνος υποστηρικτής του είναι ο Αστυνόμος της γειτονικής κωμόπολης. Η απόφαση του Βαγγέλη να ξαναχτίσει τη ζωή του και η προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το εχθρικό περιβάλλον, εξομαλύνουν την κατάσταση και ο Βαγγέλης μοιάζει να εντάσσεται στην τοπική κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει η Μαρία, γυναίκα της ζωής του και σύνδεσμος με το παρελθόν, το οποίο κάνει μοιραία την εμφάνιση του και η ρήξη του ήρωα με το περιβάλλον είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι εντάσεις κορυφώνονται, ο Βαγγέλης συνθλίβεται.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Χρήστος Σκορδάς, Τάσος Νούσιας, Ράσμη Τσόπελα, Περικλής Λιανός, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Καλοκαιρινός, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Δωροθέα Νικιπόρτσικ, Δήμητρα Χατούπη, Γιάννης Ζουγανέλης, Βιβή Κόκκα, Βαγγέλης Μουρίκης, Αντώνης Αλεξίου, Άννα Βαγενά.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνεις - από φύση, όχι για να προκαλέσεις - κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας να βρεις την αλήθεια σου. Αυτό κάνει και "Ο βασιλιάς" της ταινίας μου, με αποτέλεσμα να μπει στο μάτι των αδιάφορων και κυνικών ανθρώπων του περιβάλλοντός του.
Ο ήρωάς μου δεν είναι περιθωριακός. Από τη στιγμή που βγαίνει από τη φυλακή, προσπαθεί να δει αλλιώς τα πράγματα γύρω του και να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Κάθε άνθρωπος που είναι διαφορετικός από τους άλλους, δεν πάει να πει ότι είναι και περιθωριακός. Μπορεί να ενταχθείς σε ένα σύνολο και να παραμένεις διαφορετικός, να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη.
Φτάνω στα άκρα, για να σχολιάσω την ισοπέδωση των συναισθημάτων που πάνε να γίνουν κατάσταση πραγμάτων γύρω μας. Ήθελα να ξανασκεφτούμε και να οριστούν οι έννοιες καλού - κακού, δίκαιου - άδικου, αληθινού - ψευδούς, ηθικού - ανήθικου».
(Αποσπάσματα συνέντευξης του Νίκου Γραμματικού γιά την ταινία στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ/ 27-02-2003)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου