Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η Flora Sandes παίζει σκάκι - Παλαιά σκακιστική φωτογραφία.


Η Flora Sandes ενώ παίζει μία παρτίδα σκάκι κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στα Βαλκάνια.Η Flora Sandes (22/1/1876 - 24/11/1956) υπήρξε η μοναδική Βρετανίδα η οποία έλαβε μέρος σαν στρατιώτης στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ως εθελόντρια του ιατρικού οργανισμού "St. John Ambulance" έφτασε στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Σερβία εντάχθηκε στον σερβικό στρατό κατά των δυνάμεων της Αυστρο-Ουγγαρίας, στον οποίον προήχθη στον βαθμό του λοχία.

Το 1916 κατά την προέλαση του σερβικού στρατού στο Μοναστήρι τραυματίσθηκε σοβαρά από χειροβομβίδα σε μία μάχη σώμα με σώμα. Ανάρρωσε στην Θεσσαλονίκη και την ίδια χρονιά εξέδωσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο "An English Woman-Sergeant in the Serbian Army". Τα έσοδα από το βιβλίο αυτό διέθεσε σαν βοήθημα γιά τον στρατό της Σερβίας. Μετά τον πόλεμο προήχθη σε λοχαγό και τιμήθηκε με το ανώτερο παράσημο του σερβικού στρατού.
H Flora Sandes κατά την περίοδο της ανάρρωσής της στην Θεσσαλονίκη.Περισσότερα στοιχεία γιά την Flora Sandes στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου