Το παραδοσιακό τραγούδι από την Αγγλία Scarborough Fair τραγουδισμένο όμορφα από την Sarah Brigthman θα ακούσουμε τούτο το πρωινό της Δευτέρας.
Το Scarborough Fair είναι μια παραδοσιακή αγγλική μπαλάντα που γράφτηκε γύρω στον 16ο-17ο αιώνα. Λένε ότι είναι διασκευή από μια παλιότερη μπαλάντα με όνομα “The Elfin Knight”. Οι λαϊκοί βάρδοι μετέφεραν το τραγούδι από πόλη σε πόλη αλλάζοντας τους στίχους. Γι’ αυτό το λόγο έχουν γραφτεί πάρα πολλές εκδοχές του τραγουδιού. Ο δημιουργός του είναι άγνωστος επειδή τον μεσαίωνα δεν κέρδιζες τίποτα από το γράψιμο ενός τραγουδιού.
Το τραγούδι μιλά για ένα νεαρό άντρα που δεν βρίσκεται πια μαζί με την παλιά του αγάπη. Της ζητάει να πράξει απίθανα πράγματα για χάρη του και μετά, αν τα καταφέρει, να τον βρει και να ζητήσει το χέρι του. Συχνά το τραγούδι το εκτελούν σε ντουέτο και η γυναίκα ζητάει παρόμοια απίθανα κατορθώματα από τον άντρα. Το έχουν τραγουδήσει μεγάλα ονόματα όπως οι Simon & Garfankel που το έβαλαν στο δίσκο τους (Parsley, Sage, Rosemary and Thyme),η Marianne Faithfull, η Sarah Brightman, ο Al Di Meola, οι Queensryche, o Justin Hayward... και η Νανα Μούσχουρη και η Βίκυ Λεανδρος.
Sarah Brigthman
Τα συμβολικά νοήματα
Τα βότανα “parsley, sage, rosemary, thyme” αναφέρονται στον δεύτερο στίχο κάθε στροφής, ο οποίος αποτελεί το βασικό μοτίβο του τραγουδιού. Μπορεί σήμερα αυτά τα βότανα να μη μας λένε πολλά αλλά στον μεσαίωνα μιλούσαν στην φαντασία των ανθρώπων. Έτσι το κάθε βότανο συμβολίζει κάποιες αρετές τις οποίες ο ποιητής εύχεται στον εαυτό του και την αγαπημένη του. Ετσι λοιπόν τα parsley (μαϊντανος) και sage (φασκόμηλο) είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και συμβολίζουν τη δύναμη και αποφασιστικότητα. Το rosemary (δεντρολίβανο) συμβολίζει αγάπη και πίστη και νοσταλγία. Το thyme (θυμάρι) συμβολίζει το θάρρος.
Parsley, sage, rosemary and thyme
Η πόλη του Scarborough το 16ο αιώνα
Το Σκάρμπορο ήταν τότε ένας σημαντικός τόπος για τους εμπόρους της Αγγλίας. Η εμποροπανήγυρη ξεκινούσε τον δεκαπενταύγουστο και κρατούσε σαράντα πέντε ημέρες, τεράστια διάρκεια για εκείνη την εποχή. Άνθρωποι από τις γύρω περιοχές αλλά κι από την ηπειρωτική Ευρώπη ακόμα, μαζεύονταν εκεί για να κάνουν τις δουλειές τους. Όπως σε κάθε καλό παζάρι, δεν έλειπε και το θέαμα, το οποίο αναλάμβαναν γελωτοποιοί και ζογκλέρ.
Το κάστρο του Scarborough
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου